Μοναστήρια

H Πάτμος έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και συνδέεται στενά με τον Χριστιανισμό. Το Βιβλίο της Αποκάλυψης και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, που ιδρύθηκε το 1088 μ.Χ. και ποτέ δεν σταμάτησε να λειτουργεί, έχουν κάνει το νησί ένα παγκόσμιο θρησκευτικό κέντρο μεγάλης σπουδαιότητας. Εκτός από το ανδρικό μοναστήρι της Πάτμου μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας.

Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς της Σκάλας στη διαδρομή προς Χώρα. Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια 2,3 χλμ. από το λιμάνι της Σκάλας ή από τη Χώρα 2,2 χλμ.. Η είσοδος είναι ακριβώς στο δρόμο από τη Σκάλα προς τη Χώρα. Εάν επιλέξετε να πάτε εκεί με το λεωφορείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα πολύ συχνά δρομολόγια. Ζητήστε από τον οδηγό του λεωφορείου να σταματήσει στη μέση της διαδρομής από τη Σκάλα προς τη Χώρα. Μπορείτε να περπατήσετε στο σύγχρονο δρόμο ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βραχώδες που είναι μικρότερο και πιο γραφικό. Η Πάτμος είναι ο τόπος όπου ιστορικά ο Απόστολος του Ιησού Ιωάννης έγραψε το 270ο και τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη, το 95 μ.Χ.. Η αύρα της ενέργειας, που δημιουργήθηκε πριν από αιώνες, καθοδηγεί όλους τους χριστιανούς στη σπηλιά και παραδίδει το ιερό μήνυμα σε αυτούς. Εκεί υπάρχει ένας μοναχός πρόθυμος να σας ξεναγήσει τριγύρω.
Zoodoxhos pigi Monastery,Skala Patmos


Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Χτισμένο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χώρας, είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια, χρησιμοποιώντας το δρόμο προς τη Χώρα και διασχίζοντας την πλατεία Λόσσα όπου ξεχωρίζει το άγαλμα του Εμμανουήλ Ξάνθου.
Η πλατεία χρησιμοποιούνταν σαν μια τοπική αγορά και σήμερα βρίσκεται εκεί το Δημαρχείο. Ακολουθώντας τον δρόμο πίσω από το Δημαρχείο θα φτάσετε σε μια μικρή αγορά στα αριστερά σας, στο σταυροδρόμι στρίψτε δεξιά και στις τρεις ξύλινες πινακίδες στον τοίχο θα βρείτε την κατεύθυνση του μοναστηριού.
Το δρομάκι οδηγεί σε ένα ευρύτερο δρόμο και μετά από 5 μέτρα στα δεξιά βρίσκεται η είσοδος του μοναστηριού. Ένα στενό πέρασμα μεταξύ ψηλών λευκών τοίχων οδηγεί στην κύρια είσοδο, μια βαριά ξύλινη πόρτα ενισχυμένη με κομμάτια χάλυβα. Η μισή πόρτα παραμένει ανοιχτή αναφέροντας τις ώρες επισκεπτηρίου.
Αυτό το μοναστήρι, που ιδρύθηκε στα 1607, είναι μόνο για γυναίκες μοναχές και βρίσκεται μόλις 5 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης, όπου στέκεται ειρηνικά και ήσυχα μακριά από τα μάτια των τουριστών.
Το μοναστήρι είναι υπό ανακατασκευή, αλλά το επισκέψιμο μέρος πραγματικά αξίζει να το δείτε! Βουκαμβίλιες και πολλά άλλα λουλούδια διακοσμούν με τον πιο φυσικό τρόπο τους κήπους που οι καλόγριες φροντίζουν σιωπηλά όλο το χρόνο.

Στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά και στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, θα δείτε έργα ζωγραφικής του 16ου με 18ου αιώνα, αληθινά αριστουργήματα της ορθόδοξης θρησκευτικής τέχνης. Οι καλόγριες εργάζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και παράγουν πράγματα, μεταξύ των οποίων, υφαντά θρησκευτικής σημασίας.
Η βιβλιοθήκη της μονής είναι μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Περιέχει πάνω από 3000 δημοσιευμένα βιβλία, 900 χειρόγραφα και πάνω από 13.000 χειρόγραφα, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί το 10ο αιώνα.
Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos Monastery of Saint John Theologos, Chora Patmos


Σπήλαιο Αποκάλυψης και η Μονή

Ακολουθήστε το βραχώδη δρόμο που οδηγεί υψηλότερα και ξεκινά δίπλα από το περίπτερο κοντά στη στάση του λεωφορείου. Περπατήστε μπροστά από τα καταστήματα και μετά από τα σουβενίρ " Άρτεμις " θα δείτε τα φαρδιά σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι . Μπορείτε να φτάσετε στη Χώρα με συχνά δρομολόγια από τη Σκάλα, το Γροίκο και τον Κάμπο. Στην είσοδο της Χώρας , υπάρχει ένας δημόσιος χώρος στάθμευσης όπου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, επειδή τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στην Χώρα. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει θέση στάθμευσης μέσα στη Χώρα.
Συμβουλή : Το βράδυ όπου ο ήλιος και το φως είναι ήπια προτείνουμε να πάρετε το λεωφορείο μέχρι τη Χώρα και στην επιστροφή μπορείτε να περάσετε από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης , είναι μια ευχάριστη βόλτα. Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή ή Θεολόγου, αυτός που μιλά για το Θεό, είναι ένα υπέροχο βυζαντινό κάστρο στην κορυφή του λόφου της Χώρας και είναι η πρώτη εικόνα της Πάτμου που θα έχετε! Ιδρύθηκε το 1088 από τον Άγιο Πατέρα Χριστόδουλο στον οποίο δωρίστηκε μαζί με ολόκληρο το νησί από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό. Το μοναστήρι βρίσκεται ψηλά στα 15μ και έχει 53μ μήκος και 70μ πλάτος! Η εντύπωση που σου δίνει είναι ακόμη μεγαλύτερη αν κοιτάξετε ψηλά από την ενισχυμένη πύλη του. Μπορείτε ακόμα να δείτε το μηχανισμό προστασίας πάνω από την πύλη με τη λέξη «ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ».
Υπήρξε ένα άνοιγμα στον τοίχο απ 'όπου οι μοναχοί έριχναν καυτό λάδι , νερό ή ακόμα και λιωμένο μόλυβδο, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους εισβολείς πειρατές από εμβολισμό της πύλη. Υπήρχε ένα σύστημα συναγερμού με κουδούνια που οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν για να ενημερώσουν τους χωρικούς για μια επερχόμενη επίθεση. Όλοι οι χωρικοί πήγαιναν μέσα στο κάστρο - μοναστήρι. Αυτός ήταν ο λόγος που σχεδιάστηκε σαν κάστρο, με σκοπό την προστασία των χριστιανών. Η κύρια είσοδος στα κτίρια είναι στη βόρεια άκρη και υπάρχει μια μικρότερη στον απέναντι νότιο τοίχο, η οποία σήμερα παραμένει αχρησιμοποίητη. Το μοναστήρι συνεχίζει να επεκτείνεται μέσα στα χρόνια , προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μοναχών. Τα παλαιότερα τμήματα της βόρειας και ανατολικής πτέρυγας έχουν περίεργο σχήμα στους τοίχους αποκαλύπτοντας το γρήγορο τρόπο που κτίστηκαν προκειμένου να προστατευτούν οι γύρω περιοχές.
Cave of Revelation, Chora Patmos Cave of Revelation, Chora Patmos Cave of Revelation, Chora Patmos Cave of Revelation, Chora Patmos Cave of Revelation, Chora Patmos Cave of Revelation, Chora Patmos


Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού (το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Χώρας, σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τον πλησιέστερο σταθμό λεωφορείων. Έχει πανοραμική θέα στον κόλπο των Κήπων. Αρχικά το μοναστήρι ήταν μόνο μια εκκλησία μέχρι το 1613, όταν ο ηγέτης της μονής του Αγίου Ιωάννη, Νικηφόρος, ανανέωσε το κτίριο και το αφιέρωσε στον Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή φιλοξενεί πάνω από 40 μοναχές που ασχολούνται με πολλά πράγματα, όπως, αγαθοεργίες, εθελοντική εργασία για την τοπική κοινωνία, κηπουρική, μελισσοκομία, και κέντημα σε βυζαντινό στυλ με την μοναδική τεχνική "ΣΠΙΘΑ".
Monastery of Evangelismos, Chora Patmos Monastery Monastery of Evangelismos, Chora Patmos Monastery of Evangelismos, Chora Patmos